Piikun esittely

Piiku, piiku, piiku, piikuuu…!! huudeltiin ennen lampaita kotiin laitumelta. Tästä pihoilta kuuluneesta kutsuhuudosta Piiku sai nimensä.

Piikusta saat ihanan pehmeää, aitoa 100% suomenlampaanvillaa materiaaliksi monenlaisiin käsitöihin. Villamme tuotetaan alusta loppuun asti meillä kotona, Piesalan tilalla Petäjävedellä. Tilan lampaiden villan jalostaminen myyntituotteiksi alkoi 1980-luvulla harmaasta villalangasta, mutta nykyään Piiku tunnetaan ennen muuta hehkuvista, vahvoista väreistä ja erinomaisesta huovutusvillasta. Tällä hetkellä valikoimaamme kuuluu yksivärisiä ja kirjavia huovutusvilloja, neulattua huovutuslevyä, hahtuvalankaa, neulelankaa sekä valmiiksi huovutettuja villanappuloita.

Toimintamme johtavana ajatuksena on tehdä tunnetummaksi suomenlampaan ainutlaatuista villaa ja tarjota asiakkaidemme iloksi ja luovuuden virikkeeksi materiaalia, jonka alkuperä on taatusti tiedossa.

Tuotanto 

Piikun villan tuottavia suomenlampaita hoidetaan ammattitaidolla alusta loppuun asti. Lampaat saavat elää lajinomaista elämää ja nautiskella pitkästä laidunkaudesta sekä kotitilan pelloilla ja rantaniityillä, että kesätöissä Jyväskylässä.

Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa – keväällä ennen laidunkauden alkamista ja syksyllä.

Keritsemisen jälkeen villat pestään. Osa villoista viedään suoraan tässä vaiheessa kuivattamisen jälkeen karstattavaksi ja jätetään luonnonvärisiksi, osa villoista värjätään. Värjäys kuten pesukin tapahtuu tilan omissa tuotantotiloissa. Piikun värikarttojen ehtymätön inspiraation lähde on suomalainen luonto. Villoissa hehkuvat tuleentuva vilja, aamukasteen utuinen maisema, kuusimetsä ja ruskan lehdet. Oma värjäämö antaa mahdollisuuden kokeilla värejä, ja mahdollistaa myös asiakkaalle räätälöidyt värit.

Värjäyksen jälkeen villa karstataan pihan toisella reunalla karstaamossa. Piikun karstakone on peräisin vanhasta huopatehtaasta, ja koneen pyörähtäessä käyntiin tunnelma muuttuukin heti tehdasmaisemmaksi. Karstausvaiheessa myös asetellaan kirjavan huovutuslevyn värisävyt paikoilleen. Karstakoneesta ulostullut villa onkin jo ihanan pehmoista huovutuslevyä – valmista huovutettavaksi.

Piesalan tila

Piesalan tilan lampaiden jalostuslinjoista on pidetty kirjaa jo 1960-luvulta lähtien. Jalostuksen tavoitteena on ollut tuottaa lampaita, joilla on hyvät villan- ja lihantuotanto-ominaisuudet.

Nyt valinnan avulla pyritään tuottamaan lampaita, joilla on erinomaiset villaominaisuudet. Karitsoiden nopeaan kasvuun ja hyviin rehunkäyttöominaisuuksiin on kiinnitetty myös entistä enemmän huomiota.

Piesalan tilalla on suomenlampaita kaikissa tyypillisissä väreissä (valkoinen, ruskea ja musta). Jalostuksella on pyritty tuottamaan myös muille tiloille hyviä jalostuseläimiä. Pääasiassa tilalta on myyty valkoisia lampaita, mutta myös värillisiä on mahdollista saada.